Білорусь ухвалила нову військову доктрину з розгортанням тактичної ядерної зброї

Республіка Білорусь 20 січня оприлюднила нову військову доктрину, яка, у разі схвалення, ознаменує початок розгортання ядерної зброї в країні, повідомляє CNN.

«Розміщення тактичної ядерної зброї на території Республіки Білорусь вважається важливим заходом превентивного стримування потенційних супротивників від розв'язання збройної агресії проти Республіки Білорусь», — заявив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін на брифінгу в п'ятницю.

Щоб окреслити курс дій «у разі збройної агресії» проти партнерів Білорусі по Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) та Союзної держави, Хренін стверджує, що «було створено окремий розділ», повідомляє CNN.

Як і НАТО, шість пострадянських країн, що входять до складу ОДКБ, керуються Росією і зобов'язані підтримувати одна одну під час нападу.

Шість держав – Росія, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Білорусь – були утворені у 2002 році.

Широкий союз між Білоруссю і Росією юридично закріплений Договором про Союзну Державу Білорусь і Росію. Нова доктрина, за словами Хреніна, показує, що Білорусь «не ставиться до жодної нації як до свого ворога, незалежно від дій урядів цих країн», повідомляє CNN.

Як інформує CNN з посиланням на російське офіційне видання «РИА Новости», доктрину ще мають затвердити Всебілоруські народні збори – представницький орган, який функціонує в Білорусі одночасно з парламентом.

«Відновлення впливу міжнародних безпекових організацій, таких як ООН, ОБСЄ та інших, та їх ефективне функціонування у запобіганні та врегулюванні збройних конфліктів», — сказав Хренін, додавши, що це в інтересах його уряду.

За його словами, «Білорусь відкрита до співпраці у військовій сфері з будь-якими країнами, включаючи країни НАТО, за умови, що їхня агресивна риторика щодо Білорусі буде припинена».

У вторгненні Росії в Україну Мінськ відіграв вирішальну роль. За словами президента Росії Володимира Путіна, Білорусь, очевидно, отримала російські ядерні боєголовки ще в червні минулого року для «стримування», повідомляє CNN.

Президент Олександр Лукашенко виступив із попередженням через два місяці, підкресливши, що його країна не приєднається до конфлікту, але пригрозивши «негайно відповісти всім, що у нас є», включаючи ядерну зброю, якщо його спровокують, особливо з боку сусідніх членів НАТО, таких як Польща, Литва та Латвія.

Джерело: aninews.in

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?